Isänpäivänä

Tänään vietetään Isänpäivää...

Minun isäni ja molemmat Isoisäni ovat siirtyneet jo ajasta iäisyyteen. Kävimme eilen sisareni kanssa viemässä haudoille kynttilöitä.

Isäni oli hyvin kiltti ihminen ja hänellä oli loistava huumorintaju. Yleensä ihmiset tykkäsivät kovasti hänen seurastaan ja jutuistaan. Mutta oli hänellä yksinäisiäkin aikoja ja hän on joskus kertonutkin yksinäisyydestään. Etenkin avioeron jälkeen, kun yhtäkkiä eivät lapset pyörineetkään ympärillä ja täytyi palata työpäivän jälkeen tyhjään kotiin. Kunnes sitten ensin sisareni muutti isän luo ja myöhemmin minä muutin sinne.

Isä sairastui ALS-sairauteen nelisen vuotta sitten. ALS on etenevä motoneuronitauti ja se rappeuttaa lihasten toimintaa ohjaavia liikehermosoluja. Sairauteen ei ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta lääkkeillä sen etenemistä voidaan hidastaa. Isäni kuoli sairauden uuvuttamana vuonna 2012.

Isäni kertoi ennen kuolemaansa, että viimeiset 12 vuotta yhdessä avopuolison kanssa olivat olleet onnellista aikaa.

Viimeisiä hetkiä hän pelkäsi. Jos joutuu kuolemaan yksin. Isäni oli sairaalahoidossa viimeisen elinkuukauden ajan. Hän ehti täyttää sairaalassa ollessaan juuri 71 vuotta. Kävin hänen luonaan tuona päivänä ja iltana ja vein lapsilta yhteisenä lahjana kannettavan dvd- soittimen ja Vesa-Matti Loirin levyn. Isäni oli aina ihaillut Vesa-Matti Loiria. Kuunnellut musiikkia ja käynyt konserteissa yhdessä avopuolison kanssa.

Isä ilahtui lahjasta ja kuunteli levyjä koko sen päivän ja illan. Seuraavana yönä hän kuoli, yksin ja ilman omaisia. Olimme painottaneet hoitajia soittamaan vaikka keskellä yötä meille. Soitto tuli vasta kuoleman jälkeen. Liian myöhään.

Olen perinyt isältäni paitsi ison osan ulkonäköä, huumorintajun ja peruskiltin luonteen.

Isäni teki paljon lastensa ja lastenlastensa eteen. Häneltä voimme myös aina pyytää apua ja hän auttoi.

Sytyttäkäämme tänään kynttilä isä-ihmisille. Oikein hyvää, mukavaa ja rauhaisaa Isänpäivän iltaa jokaiselle isälle!!!