Pajunkissoja ja palkkalaskelmia

Pian on taas tilipäivä. Palkkalaskelma on karua katseltavaa. Pelkkä sairaanhoitajan peruspalkka on niin naurettavan pieni ja vielä naurettavammalta se tuntuu tämän koronatilanteen keskellä.

Vakavissani olen pohtinut, eikö mistään löytyisi jotain muuta työtä, johon voisin ryhtyä ja joka elättäisi. Vaikka sellainen löytyisikin, minut voitaisiin velvoittaa takaisin hoitajan työhön, mikäli tilanne sitä vaatisi.

Olen jälleen suominut itseäni, miksi en aikoinani ottanut koulunkäyntiä tosissani ja kouluttautunut jollekin toiselle alalle. Toisaalta; Jos niin olisin tehnyt, saattaisin tällä hetkellä olla työtön. Niin moni on työpaikkansa ja toimeentulonsa menettänyt.

Pitäisi olla tyytyväinen omaan tilanteeseen ja pitää suunsa kiinni. Olen kuitenkin kaikkea muuta kuin tyytyväinen.

Jokaiseen työvuoroon menemme terveytemme uhalla. Velvollisuuksia meillä on, oikeuksia hyvin vähän. Riskiryhmiin kuuluvat työskentelevät usein siellä missä muutkin. Heillä erityisesti on suurentunut riski sairastua vakavammin. Pöyristynein mielin ajattelen tätä(kin) asiaa ja mietin, mitä jos riskiryhmään kuuluva hoitaja mahdollisesti työtehtävissä sairastuttuaan vie yhden tehohoitopaikoista tai jopa menehtyy. 

Toivon koko sydämestäni, ettei niin tapahtuisi, mutta entä jos tapahtuukin. Pysytelläänkö sellaisesta asiasta ihan hiljaa? 

Ihmisiä mekin olemme. Vaikka ammattilaisina osaamme suojautua, on altistuminen ja tartunnan saaminen silti mahdollista. Varsinkin kun suojainasioissakin on ilmennyt puutteita.

Kirjoitan tätä tekstiä omasta hoitajan näkökulmasta. On myös joukko muita ammatteja, joissa työntekijöiden terveys on uhattuna.

Kun/jos tästä kaikesta joskus selviydytään, kiitollisuus terveydenhuollon henkilöstöä kohtaan unohtuu ja palkkana uurastuksesta seurannee säästöjä ja irtisanomisia. Moni "kynnelle kykenevä" kenties lähtee alalta kokonaan. Aika näyttää, mitä tapahtuu.

En nyt jaksa kuitenkaan vaipua "murheen alhoon".

Kaikesta huolimatta pidän työstäni, vaikka usein haluankin pyristellä siitä irti ja vapaaksi.

Olen ammentanut voimaa vapaa-ajallani luonnon helmassa liikkumalla. On rauhoittavaa kuunnella metsän ja kevään ääniä, sekä lintujen laulua.

Opiskeluakaan en ole unohtanut.

Mukavaa pääsiäisen aikaa kaikille! Pitäkää itsestänne ja toisistanne huolta!