Blogi

Kevät tulee; Oletko valmis?

Aurinko paistaa ja kevät saapuu kohisten.

Mielen pitäisi olla virkeä, mutta minua väsyttää. Viime aikoina en ole oikein pitänyt itsestäni ja jaksamisestani huolta. Olen vain edennyt päivän kerrallaan päämääränäni selviytyä aina seuraavaan päivään saakka.

Väsyessäni huomaan ärsytyskynnykseni madaltuvan. En pidä siitä!

No mutta; Olen aloittanut opiskelun työn ohessa. Opintojeni aihe on kiinnostava. En kai olisi kyseiseen koulutukseen hakeutunutkaan, jos aihe ei kiinnostaisi.

Lähipäivien ulkopuolella olen suurella mielenkiinnolla seurannut verkkoluentoja, suorittanut verkkokoulutuksia ja hakenut tietoa muistakin eri lähteistä.

Kirjallisia tehtäviä on paljon. Tiedän, että alkuun päästyäni innostun ja onnistun. Aloittaminen vain tuntuu todella hankalalta ja huomaan lykkääväni tehtävien aloitusta koko ajan. Lopulta teen tehtävät viime tipassa, juuri ennen deadlinea.

Vaadin itseltäni paljon. Pitäisi osata laskea hiukan rimaa.

Opiskelen omalla vapaa-ajallani ja omakustanteisesti. Koulutus on melko kallis ja olen yrittänyt raapia jostain valuuttaa kasaan saadakseni opintoni maksetuksi.

Koulutuksen aihetta on viime vuosina nostettu paljon esiin ja aihe on hyvin tärkeä. Sama koulutus aloitettiin samanaikaisesti 13 ammattikorkeakoulussa. Kuitenkaan ainakaan meilläpäin aiheen arvostus on melkolailla nollassa. Tukea ei heru mitenkään päin. Toisaalta taas saman organisaation sisällä jollekin toiselle koko koulutuksen maksaa työnantaja ja opiskelu sisältyy työaikaan.

Tasan ei käy onnen lahjat. Itse ajattelen, että kun koulutuksesta on joka tapauksessa hyötyä omassa työyhteisössä ja sen kehittämisessä juuri sillä aihealueella, olisi hienoa ja tärkeää saada tukea asialle ja sen onnistumiselle.

On kova työ työskennellä täydellä työajalla ja opiskella vapaa-ajalla omakustanteisesti, vaikka aihe onkin kiinnostava ja sitä haluaa opiskella lisää.

Välillä mietin, olenko vähän hölmö? Helpommalla pääsisin menemällä virran mukana vanhoilla tiedoilla. En kuitenkaan halua edetä virran mukana ja haluan hankkia uutta, ajantasaista tietoa. 

Kaikella on tarkoituksensa.

Työpaikalla on otettu käyttöön uusi tietojärjestelmä. Sen opettelu tuntui alkuun haasteelliselta. Kaiken oppii ja lyhyen käyttökokemuksen jälkeen tulen ihan hyvin juttuun järjestelmän kanssa. Päällimmäisenä tunteenani kuitenkin on se, että uudessa järjestelmässä on ihan liikaa kaikkea ja asioiden löytäminen ja löytyminen ottaa aikansa. Ensin löytyy joku asia ja seuraavan kerran samaa asiaa etsiessä ei enää muistakaan, mistä oli sen löytänyt.

Koen, että uudessa tietojärjestelmässä on paljon hyvää, mutta myös paljon huonoja asioita ja erittäin paljon kehitettävää ja parannettavaa.

Sain joululahjaksi vuoden lisenssin englannin kielikurssille. Olen aina inhonnut englannin kielen opiskelua. Ehkäpä siksi, että se on ollut minulle ylitsepääsemättömän vaikeaa.

No; En inhoa enää. Joulusta saakka olen lähes päivittäin opiskellut tunnin verran englantia verkossa. Tykkään siitä todella paljon ja oikein odotan aina seuraavaa "oppituntia". Kielioppiasiat koen vaikeina, mutta sanavarasto kehittyy koko ajan. Opetus tukee hyvin oppimistani.

Vesijuoksuharrastuksessani on ollut pieni tauko. Se on kuitenkin niin mukavaa, että lähiaikoina pulahdan taas altaaseen.

Suunnitelmissani on päästä taas ulkoilemaan lenkkeilyn, kuntoportaiden nousun ja pyöräilyn merkeissä. Se on viitsimisestä kiinni, hyvin pitkälti.

Liikkeelle lähdön myötä jaksaa paremmin ja mieli virkistyy.

Mukavaa kevään odotusta!

 

Lisää

Valoa kohti

Hei vaan ja mukavaa alkanutta vuotta 2020 ihan jokaiselle!

Joulun aika meni kohdallani hujauksessa. Vietin työpaikallani joulunpyhistä suurimman osan ja vuodenvaihteenkin.

Oikeastaan joulu ei edes tuntunut joululta, kun ei luntakaan ollut maassa täällä eteläisessä Suomessa.

Uuden vuoden lupauksia en tehnyt. En yleensä pysty niitä kovinkaan hyvin pitämään. Joitain asioita pyrin kuitenkin tekemään kuluvana vuonna. Yritän myös etsiä lisää sisältöä elämääni.

Annoin itselleni joululahjaksi Suunto urheilukellon. Sain sen jo hyvissä ajoin ennen joulua ja olen ollut kellooni tyytyväinen. Se motivoi liikkumaan.

Olen alkanut harrastaa vesijuoksua ja kellon kanssa voi pulahtaa uima-altaaseenkin.

Olen käynyt uimahallissa joko yksin tai parin vesijuoksukaverin kanssa. Porukalla harrastaminen on mielekkäämpää, koska silloin aika kuluu nopeammin kuin yksin urheillessa.

Vesijuoksun päätteeksi on mukava pulahtaa lämpimään terapia-altaaseen.

Selkäni tilanne on tällä hetkellä hyvä. Viikko sitten oli kontrolliaika ja se jäikin viimeiseksi. Täydellinen paraneminen vie aikaa ja voi olla, että alaraajan puutuneisuuden tunne jää jollain tasolla pysyväksi.

Kykenen kuitenkin liikkumaan hyvin. Uskoisin selkävaivojen pysyvän poissa liikunnan avulla, painoa pudottamalla, sekä muistamalla ergonomiset työasennot.

Meillä päin paistoi tänään aurinko aina pitkälle iltapäivään saakka.

Kävin pitkästä aikaa 1,5 tunnin pyörälenkillä pyöräillen pitkin metsäteitä. 

Viikko sitten kävin kävelyllä luontopolulla. Reitillä oli paikoin liukasta, ylitettäviä puunrunkoja, siltoja, portaita ja pitkospuita. Välillä piti pysähtyä tasaamaan hengitystä puuhun nojaillen. Vesipullon ottaminen mukaan ei ollut ollenkaan huono valinta.

Sauvakävelemässä käyn silloin tällöin.

Hiihtämään pääsisi, jos lunta vain maahan sataisi. Jouluna luminen maisema olisi ollut mukava asia, mutta nyt en välttämättä enää lunta maahan kaipaa. Etelän lumettomuus antaa oikein hyvän syyn lähteä keväthangille Lappiin.

Syksyinen sairausloma oli ikävä juttu. Sen myötä kuitenkin arvomaailmani on muuttunut merkittävästi.

Iloa ja valoa kaikille!

 

 

Lisää

"Nyt köyhän niin kuin rikkaan luo suloinen joulus tuo"

Taas on yksi iltavuoro taputeltu.

Koti on hiljainen. Yhtään joulukoristetta en ole paikoilleen saanut kotia koristamaan. Tai no; Yksi sydämen muotoinen kynttilälyhty riippuu parvekkeella. Olen sen äidiltäni saanut.

Tänä aamuna heräsin väärällä jalalla ja turhautuneena lähdin myöhemmin työvuoroon.

Työpaikalle päästyäni mieleni alkoi pikkuhiljaa piristyä työn tekemisen myötä. Työ on terapeuttista ja työtoverit kaikessa ihanuudessaan (ja välillä kaikessa kamaluudessaan) parasta seuraa.

Mietin kuitenkin monesti sitä, kuinka tärkeää on hyvä johtaminen.

Kuten aiemmin olenkin maininnut, annan itsestäni työssäni paljon. Välillä joudun pettymyksekseni toteamaan, ettei asiaa juurikaan arvosteta.

Lähijohtamisessa asiat ovat suht hyvin. Yksikössämme työnteko ja yhteistyö on sujuvaa ja asiat hoituvat pääsääntöisesti hyvin hoitotyön saralla. Potilaat ja heidän asiansa tulevat hyvin hoidetuiksi.

Jos kiitosta työstään saa, kiitos tulee potilailta tai joskus työtovereiltakin. Sellainen kantaa ja auttaa jaksamaan.

Viikon kuluttua tähän aikaan jouluaattoilta alkaa vedellä viimeisiään ja vuorokausi vaihtuu pian joulupäivän puolelle.

Täällä etelässä ei edelleenkään ole lunta. Välillä näytti jo lupaavalta, mutta maahan satanut vähäinen lumi suli pois. Ilma on sateinen ja ulkosalla pimeää.

Vietän jouluni pääosin työpaikallani. Yksinäisenä ihmisenä on ihan mukavaakin viettää joulua ihmisten keskuudessa.

Oikein hyvää ja rauhallista joulun aikaa!

 

 

Lisää

Valon kaipuuta

Marraskuun hämäryydessä kirjoittelen teille kuulumisiani.

Kaipaan kovasti Lappiin, sillä siellä on ihana talvi tällä hetkellä.

Saisimmepa lunta ja kunnon talvimaisemat tänne eteläänkin. Olisi valoisampaa ja virkeämpi mieli.

Minun syksyni on ollut sairaudentäyteinen. Välilevyn pullistuman lisäksi on ilmennyt pari muuta korjausta vaativaa vaivaa. Onneksi asiat ovat järjestymään päin ja vointini on ollut kutakuinkin kohtuullinen.

Hermovaurioinen jalkani voimistuu pikkuhiljaa. Lääkärin mukaan toipuminen vie aikaa vielä kuukausia. Lähtötilanteeseen nähden tilanne on huomattavasti parempi ja olen hyvässä seurannassa. Leikkaustoimenpidettä ei tällä hetkellä suunnitella, sillä välilevytyrän sijainti on haasteellinen.

Olen päässyt pikkuhiljaa siirtymään takaisin työelämään. Muutaman viikon ajan olen tehnyt kevyempää työtä. Ensi viikolla on tarkoitus aloittaa normaalit työtehtävät. Aika näyttää, kuinka pärjään selkäni kanssa. Toivottavasti hyvin.

Sairastaminen on ikävää. Vielä ikävämpää se on vähävaraisena.

Kolmen kuukauden kotona olemisen jälkeen vie aikaa, ennen kuin pääsee edes jonkinlaiseen taloudelliseen tasapainoon.

Omalla kohdallani on hienoa, että on työpaikka, johon palata. Se ei kuitenkaan kauaa lämmitä mieltä, jos työtä ei pysty enää tekemään. Edessä olisi töiden uudelleen järjestely tai kouluttautuminen johonkin toiseen ammattiin.

Edellisessä päivityksessäni (tai sitä edellisessä) parjasin sairaanhoitajan huonoa palkkaa. Se todellakin on huono työn vaativuuteen nähden. Vielä surkeammalta tili näyttää, jos tekee pelkkää päivätyötä.

Kuitenkin olen miettinyt, etten ihan äkkiä keksi itselleni uutta tekemistä. Sellaista, joka turvaisi toimeentulon.

Tällä hetkellä olen tyytyväinen tilanteeseeni, sillä se voisi olla pahempikin. Olen kiitollinen liikuntakyvystäni ja siitä, että olen kyennyt pysymään positiivisena. Katto on pysynyt pään päällä ja ruokaakin olen saanut mahantäytteeksi. 

Todelliset ystävät ja läheiset ovat pysyneet elämässäni.

Entistä enemmän olen omissa tekemisissäni pyrkinyt pitämään kiinni siitä, että teen asioita siten kuin toivoisin itsellenikin tehtävän.

Asioita ymmärtää paremmin vasta omien kokemusten kautta.

Sain syksyn liikuntakyvyttömyyden vuoksi taas kahdeksan lisäkiloa. Muutaman viikon töissäolon jälkeen painostani on pudonnut 1,3 kiloa.

Hulavillityksen innoittamana olen ostanut itselleni lisäpainollisen hulavanteen. Se odottelee koottuna makuuhuoneen nurkassa hetkeä, jolloin uskallan aloittaa harjoittelun. Tällä hetkellä hulailun opettelemisen aiheuttamat kiertoliikkeet eivät ole turvallisia.

Uskoisin, että energiaa kuluu ja hikeä virtaa paljon jo siinä, kun aluksi joutuu vannetta jatkuvasti nostamaan lattialta ylös.

Harjoitus tekee mestarin.

Joulu lähestyy ja joululaulut alkavat soida. Olen niitä jo kuunnellut, vaikka mielestäni joululaulut kuuluvatkin vasta joulukuun kuvioihin.

Ihanaa joulun odotusta kaikille!

 

Lisää

Kuntoutumista ja terveysremonttia

Elämä nikamavälilevyn pullistuman kanssa on ollut varsin tuskaisaa, mutta herättänyt pohtimaan omaa terveydentilaa ja hyvinvointia.

Hyvistä kipulääkkeistä huolimatta hermokivut ovat olleet paikoin koviakin. Istuma-asennossa en kykene kauaa olemaan. 

Poika on ollut suurena apuna ja hoitanut usein kaupassa käynnin ja muitakin asioita.

Olen pyrkinyt tekemään päivittäisiä toimiani voinnin sallimissa rajoissa, sekä olemaan mahdollisimman paljon liikkeellä. Öisin on noustava pariin otteeseen vuoteesta olohuoneeseen kävelemään. Tällä hetkellä joudun ottamaan kipulääkettä kerran yön aikana.

Ulko-ovemme oli jo pitkään narissut ärsyttävästi. Vihdoin sain saranat öljyttyä, mutta alimman saranan öljyämisen jälkeen en meinannut päästä kyykystä ylös. Käsiäni apuna käyttäen kiipesin seinää pitkin takaisin seisomaan.

Eilen olin rohkea ja päätin lähteä pienelle sauvakävelylenkille. Sauvat tukivat mukavasti liikkumista ja lenkki piristi kovasti. Käveleminenkin tuntui mukavalta. 

Asuinkuntaani on hiljattain rakennettu uudet kuntoportaat. Ne eivät ole kovinkaan pitkät, eivätkä jyrkät. Uskaltauduin kiipeämään nuo rappuset ylös ja alas. Hitaastihan se sujui. Vasen jalkani on vielä heikko ja etenkin rappusissa heikkouden tuntee hyvin. Olin tyytyväinen suoritukseeni.

Sauvakävelylenkkiä seuranneena yönä kivut jalassa eivät meinanneet asettua millään. Aion kuitenkin mennä uudelleen lenkkeilemään. Kyllä se siitä lähtee sujumaan, pikkuhiljaa.

Haluan päästä pian pyöräilemään läskipyörälläni. Toivottavasti vielä tämän syksyn aikana pääsen pyöräilemään.

Minusta on sairauslomani aikana tullut aamuvirkku. Se on ihme, koska olen ollut niin hyväuninen ja tykännyt nukkua aamuisin pitkään. Kivut ovat herättäneet etenkin aamuyöllä, eikä uni ole enää tullut. Toisaalta taas töissä ollessani olen ollut vapaa-ajalla niin väsynyt, että uni on maistunut hyvin. Nyt kun olen ollut kotona, en ehkä ole ollut niin väsynyt.

Olen valmistanut aamuisin kaurapuuroa ja syönyt sitä mehukeiton kera. Pakastimesta olen ottanut puuron joukkoon myös terveellisiä marja-aronioita. Jäisinä marja-aroniat maistuvat oikein hyvin, mutta sulaneina ne ovat minun suuhuni karvaan makuisia. 

Nykyinen tilanne on saanut minut pohtimaan, mitä kaikkea haluaisin vielä tehdä.
 

Haluan kuntoutua pian takaisin työkykyiseksi. Pidän työstäni todella paljon, mutta olen joutunut miettimään työni henkistä ja fyysistä kuormitusta. 

Työssäni annan itsestäni paljon, mutta mitä saan siitä itselleni takaisin? Jos potilaat ovat tyytyväisiä ja kokevat saaneensa hyvää hoitoa, se on tietenkin suuri ilo. Heitä vartenhan työpaikalleni menen ja heitä varten työtäni teen.

Kuitenkin, työstä saatu palkka on aivan liian pieni työn vaativuuteen ja kuormittavuuteen nähden. Sairastumistilanteessa (esimerkiksi), kun ei kykene olemaan hyödyllinen työntekijä, työnantajan ja työyhteisön tuki on minimaalinen tai olematon. Herkästi tulee arvoton olo.

Kaikista tärkeintä on oma terveys ja hyvinvointi. Kun kokee itsensä terveeksi ja hyvinvoivaksi, on parhaassa iskussa auttaakseen muita.

Mutta; Haluaisin tehdä muutakin elämälläni. Meille jokaiselle kun on annettu vain yksi elämä.

Minua kiinnostaa etenkin kirjoittaminen ja siinä kehittyminen. Olen selaillut koulutustarjontaa ja ehkäpä kevätpuolella hakeudun kirjoittamiseen liittyvään koulutukseen.

Kaikella on tarkoitus. Ehkäpä tämän sairastumisen tarkoituksena oli herättää minut ajattelemaan ja uudistamaan elämäni uuteen uskoon.

Lounaan jälkeen lähden ulkoilemaan.

Mukavia ja raikkaita syyspäiviä ja syysaurinkoa kaikille!

Lisää

Kuinkas sitten kävikään

Kauan odotetun kesälomapätkän oli tarkoitus alkaa kuluvan viikon maanantaina, mutta toisin kävi.

Sunnuntaiaamuna heräsin puhelimeni herätysääneen ja nousin ylös valmistautuakseni aamuvuoroon lähtöön.

Kylpyhuoneeseen päästyäni tunsin vasemmassa nivusessani kovaa kipua, joka viilsi reittä pitkin aina polveen saakka. Silmissäni sumeni ja kompuroin takaisin vuoteeseen. Kivut olivat kovat ja soitin hätäkeskukseen. Ambulanssiin mennessä vasen jalkani petti alta.

Päivystyksessä asiaani ei ilmeisesti otettu kovinkaan vakavasti, eikä riittäviä tutkimuksia tehty. Minut kotiutettiin iltapäivällä, vaikka kerroin kipuja olevan edelleen, sekä pelkääväni, että vasen jalkani pettää uudelleen. Särkylääkereseptit toki sain.

Seuraavana päivänä jouduin takaisin päivystykseen. Tällä kertaa asiani otettiin vakavasti ja pääsin osastolle kivun hoitoon. Oireideni perusteella tehtiin tarvittavat kuvantamistutkimukset. Kipuni lievittyivät asianmukaisilla kipulääkeillä.

Kipujen ja jalkani voimattomuuden syy selvisikin; Nikamavälilevyn pullistuma.

Kotiuduin hyvillä ohjeilla ja riittävällä kipulääkityksellä. Kyynärsauvan sain mukaani liikkumisen apuvälineeksi ja se onkin ollut hyvin tarpeellinen väline. Ehkäpä käyn vielä hakemassa terveyskeskuksesta sellaiset tarttumapihdit, joiden avulla voin noukkia lattialta sukkia ja sen sellaisia.

Tällä hetkellä minun pitäisi olla lomailemassa Lapin upeissa maisemissa. No; En ole. Olen sairauslomalla.

Kaihoisasti katselen läskipyörääni, josta on tullut minulle rakas harrastusväline. Kunhan kiputilanne on kokonaan hallinnassa, voin varovaisesti lähteä pyöräilemään.

Tilanteeni kehittymistä seurataan. Voi olla, että leikkaushoito tulee kyseeseen. Voi myös olla, ettei leikkaushoitoa tule. 

Elelen taas päivän kerrallaan. Teen päivittäisiä toimia omaan tahtiini ja yritän olla liikkeellä. Vuoteen pohjalle ei saa jäädä makaamaan. 

Olen iloinen riittävästä kivunlievityksestä, jonka ansiosta pystyn liikkeellä olemaan. Kipu on pahimmillaan invalidisoivaa. Sen vuoksi on hyvin tärkeää, että kivunhoitoasiat ovat kunnossa. Liikkeelle on mahdotonta lähteä kivun hallitessa elämää. 

Oikeanlainen ja hyvin suunniteltu kipulääkitys on tärkeässä asemassa. Lisäapuna omalla kohdallani toimivat positiivinen ja optimistinen ajattelu ja huumorintaju. Mielekäs tekeminen voinnin sallimissa rajoissa on tärkeää. Se vie ajatukset pois kivuista.

Sairaalassa ollessani pääsin tarkastelemaan ympäristöä ja asioita potilaan näkökulmasta. Pohdiskelin omia puutteitani hoitajana. Opin paljon uusia asioita, joita voin hyödyntää jatkossa omassa työssäni.

Tänään olen iloinen mm. Siitä, että olen saanut asianmukaista apua. Ensimmäisellä kerralla päivystyksessä en sitä saanut, mutta toisen kerran jälkeen maksan taas ihan mielelläni ja mukisematta veroni.

Olen myös hyvin iloinen ja kiitollinen omista läheisistäni.

Kaikesta selviää ja kaikki asiat järjestyvät kyllä.

Syksy saapuu. Oletko valmis? 

Mukavaa syksyä kaikille!

 

Lisää

Loman alkua odotellessa

Olen tänään viettänyt yksittäistä vapaapäivää ja vietinkin sen hyvin. 

Aloitin vapaapäiväni vieton nukkumalla oikein pitkään. Aamukahvin nautiskelin lounasaikaan ja lounas tuotiin kotiovelle. Olin tehnyt paljon töitä juhannuslistassa, joten kyseisen listan tänään maksetut lisät olivat ihan mukavat. Tämä mahdollisti pienen hemmottelun kotiin tilatun ruoan muodossa.

Vapaapäiväni kului nopeasti lueskellessa ja loikoillessa. Illalla tein pitkän pyörälenkin ja nautiskelin maalaismaisemista täysin rinnoin. 

On oikeastaan aika upeaa, että luonnon kauneudesta pääsee nauttimaan päivittäin näinkin lähellä maamme pääkaupunkia.

Työmatkoillani, etenkin aamuvarhaisella ja iltamyöhällä, olen nähnyt jos minkälaista metsän eläjää; Eräänä aamuna peura loikki kahdella pitkällä loikalla tien yli. Ketun olen nähnyt ja vilistipä kerran minkkiemo poikasineen tien yli töistä tulomatkallani. 

Varovainen saa ajellessa olla. Välillä on vain todella vaikeaa, olla varovainen. Erityisesti yövuoron päätyttyä kotiin palatessa tarkkaavaisuus ei ehkä ole terävimmästä päästä. Onneksi lukeudun kuitenkin pääsääntöisesti rauhallisiin ratin takana olijoihin.

Palaan takaisin tähän iltaan ja pyörälenkin jälkimaininkeihin. Ennen lenkkiä mielessäni pyöri pari ikävää asiaa. Lenkin jälkeen on ollut ihan mukava fiilis. Usein tahtoo käydä niin, että olipa harrastus mikä tahansa, ennen lähtöä ei oikein kiinnostaisi tai jaksaisi, mutta harrastuksen parista palatessa tunteekin itsensä ihan toiseksi ihmiseksi.

Huomenna elellään jo elokuuta. On mukavaa, kun syksy pian saapuu.

Parin viikon kuluttua pääsen lomailemaan pariksi viikoksi. En millään jaksaisi odottaa loman alkamista. Onneksi aika kuluu nopeasti. Vastahan loman alkuun oli aikaa 11 viikkoa. Kohta voin kaivaa aamukamman esiin. 

Olen suunnitellut tekeväni pienen lomamatkan. Levätä aion kuitenkin.

Toivon, että sinulla on ollut mukava kesä! Hyvää loppukesää!

Lisää

Kesä kukkeimmillaan

Aika on rientänyt niin ripeää tahtia, että kesä on tullut ihan huomaamatta.

Viimeisen viiden kuukauden aikana on ehtinyt tapahtua vaikka mitä. 

Kevättalvella olin avustamassa erään eduskuntavaaliehdokkaan vaalikampanjassa, ihan vain muutaman kerran verran. Huhtikuun 14. päivänä sitten jännitin vaalitulosta työpaikallani iltavuorossa ja myöhemmin illalla kotosalla. Jännitys säilyi loppuun saakka, mutta ehdokas meni läpi. Se oli mielestäni hienoa. Eduskunnassa tarvitaan juuri hänen kaltaisiaan ihmisiä, vaikka edustamansa puolue ei omiin suosikkeihini kuulukaan.

Huhtikuun alussa pidin viikon loman. Lomallani suuntasin minnekäs muualle kuin Äkäslompoloon. Sää oli aurinkoinen. Lumikenkäilin, kävelin, hiihdin ja rentouduin. Yhtenä päivänä vuokrasin muutamaksi tunniksi läskipyörän ja pyöräilin talvisessa luonnossa pyöräilyreittejä pitkin. Välillä nautiskelin kahvia latukahvilassa jatkaen taas matkaani eteenpäin.

Toukokuussa vietin yhden vuorokauden Rantasalmella Järvisydämessä. Se oli oikein rentouttava vuorokausi ja sisälsi mm. naurua, laulua, erittäin hyvää ruokaa ja kylpylässä pulikoimista. Lunta satoi, mutta ei se haitannut yhtään.

Toukokuussa olin jälleen lomalla valmistellen poikani ylioppilasjuhlia. Juhlat olivat pienet, mutta oli niiden järjestämisessä silti oma työnsä. Aloittelin hyvissä ajoin tehden pari asiaa päivässä; Kutsut lähtivät matkaan, kun tulokset olivat varmistuneet. Pojalle puvun ja lakin ostaminen, lakkilyyra, juhla-asu itselle jne.

Tarjoiluja aloin valmistella leipomalla pullaa ja täytekakkupohjat pakkaseen. Kahtena juhlia edeltävänä päivänä istuin alas tuskin ollenkaan. Voileipäkakkuja tein kolmenlaista; Kasvis-, kala- ja lihakakut, leveinä versioina. Vaikka niissä onkin (mielestäni) iso työ, on itse tehty ihan parasta.

Täytekakkujen väliin laitoin hyvin ohuen kerroksen vadelmamarmeladia ja valmistin mansikkakermahyytelön. Kakkupohjat kostutin maidolla, jonka joukossa oli vaniliinisokeria. Kokosin kakut kakkuvuokiin ja annoin maustua ja hyytyä yön yli. Tämän jälkeen kumosin kakut tarjoilualustoille, kuorrutin ja koristelin.

Täytekakkujen reunat pursotin pursottimella. Aiemmin, etenkin kesäaikaan, olen kokenut kerman pursottamisen hankalana. Nyt löysin siihenkin avun, vaniljakreemijauheen, jota laitoin pienen määrän kerman joukkoon ennen vatkaamista. Kermasta tuli jämäkämpää ja se pysyi hyvin kakkujen reunalla. Koristeeksi kakkuihin tuli marsipaaniruusuja, terälehtiä, pieniä hopeanvärisiä koristekuulia ja ylioppilaslakki (kakunkoriste).

Lisäksi tarjoiluihin paistoin cocktailpiirakoita ja tein munavoita. Pikkuleivät ostin valmiina.

Juhlapäivä oli aurinkoinen ja juhlat mukavat. Olin suunnitellut pitäväni juhlavieraille hieman pidemmänkin puheen, mutta romahdin liikutuksesta jo tervetuloa sanan jälkeen...No; Ei se ole niin justiinsa. Pääasia oli, että poika sai kivat juhlat ja tarjoilut maistuivat.

Illalla heittäydyin sohvalle ja korkkasin jäljelle jääneen kuohuviinipullon.

Seuraava lomapätkä siintää elokuussa. Minusta on mukavaa lähteä lomalle siinä vaiheessa, kun suurin osa on lomansa jo pitänyt.

Kevättalven Lapin reissulla ihastuin läskipyöräilyyn, joten pitihän minun sitten hankkia itselleni oma läskipyörä. Sillä on todella mukava mennä eteenpäin vaikka minkälaisessa maastossa. Samalla saan liikuntaa ja raitista ilmaa. Renkaat ovat leveät ja meno leppeää, eivätkä posket "hölsky" ajellessa. Tykkään kovasti!

Mukavia asioita on siis elämässäni viime aikoina tapahtunut. Jos jotain negatiivista etsimällä etsii, niin pyykinpesukone sanoi sopimuksensa irti. Vian korjaaminen olisi tullut kalliimmaksi kuin edullisimman uuden koneen hankkiminen, joten nyt pyykkejämme pyörittää vielä uutuuttaan hohtava whirlpool.

Kesäsää ei nyt oikein suosi. Monet pitävät helteestä ja auringonpaisteesta. Itselleni pilvinen ja hieman viileämpi, kuiva sää on ihan ok. Eikä sateessakaan mitään pahaa ole. Pyöräilyä sade kuitenkin hiukan haittaa. Rapa lentää, vaatteet likaantuvat ja pyörän pyörien puhdistaminen on hankalampaa.

Nautitaan kuitenkin kesästä ja sen kauneudesta! Oikein hyvää kesän jatkoa kaikille!

 

 

 

Lisää

Pari päivää prinsessana

Parina viime päivänä olen matkustanut junalla maamme pääkaupunkiin kehittymään ammatillisesti.

Koulutuspaikka oli hyvin ylellinen ja heti ensimmäisenä aamuna istahdettuani viihtyisään nurkkaukseen isoon nojatuoliin nautiskelemaan aamiaista, tunsin itseni prinsessaksi.

Koulutuspäivät olivat kaikenkaikkiaan hyvin antoisat ja onnistuneet. Opin paljon uutta ja kertasin vanhaa. Luennoitsijat olivat alansa kokeneita asiantuntijoita. Tunsin itseni välillä hyvin pieneksi muutenkin kuin siinä isossa nojatuolissa istuessani. Samanaikaisesti koin ylpeyttä omasta ammatistani ja Suomalaisesta ammattitaidosta, sekä ihmisistä, jotka jaksavat innolla kehittää, tutkia ja jakaa tietoa muille.

Ettei mukavuudet siihen loppuisi, syötävää saimme joka käänteessä. Nälissään ei tarvinnut kotiin lähteä koulutuspäivien päätteeksi.

En tutustunut uusiin ihmisiin. Olen tottunut toimimaan itsekseni kaikkialla muualla paitsi työpaikalla, jossa työskentely on moniammatillista tiimityötä. En tuntenut oloani mitenkään ahdistuneeksi tuntemattomien ihmisten keskellä, mutta en tehnyt aloitetta keskusteluunkaan kenenkään kanssa. 

Yleisilmeeni oli vakava, mutta toki ystävällinen aina tarvittaessa. Sellainen olen, työpaikan ulkopuolisessa elämässä. Minusta on mukavaa kuunnella mielenkiintoisia luentoja. Ryhmätöistä tai keskusteluista en juurikaan innostu. Onneksi sellaisia ei ollut. En kysellyt, mutta kuuntelin korvat höröllä.

Toisaalta taas tarpeen tullen osaan kehittää jopa mielenkiintoisia keskusteluja seurassa, jossa rohkenen avata suuni.

Palaan mieliaiheeseeni, eli ruokailuun. Ruokaa oli paljon ja niiden nimet niin hienoja, että yhtä korttia tavatessani pidemmän tovin, ravintolahenkilökuntaan kuuluva ihminen kertoi minulle avuliaasti ruokalajin nimen.

Jotenkin sitä tottumattomana hermoilee hienon aterian äärellä. Olisin varmaankin voinut osallistua sivistyneeseen ruokapöytäkeskusteluun, mutta ensinnäkin minulla oli kova nälkä ja toisaalta taas keskityin täysin saalistamaan lautasellani olevia ruokia haarukan ja veitsen varaan, joten keskustelu jäi toissijaiseksi asiaksi.

Tulihan niitä kommelluksiakin. Haarukkani osui miniluumutomaatin puolikkaaseen sellaisessa kulmassa, että tomaatin mehut tirskahtelivat pöydälle lautaseni viereen. Vaivihkaa pyyhkäisin roiskeet lautasliinaan kurkistellen alta kulmain, huomasiko kukaan. 

Jälkiruokakahvin ajattelin nautiskella ja astelin kahviautomaatin ääreen asettaen kupin paikalleen. En löytänyt mistään nappia, jota painamalla kahvia alkaisi tippua kahvikuppiin. Ajattelin, että nyt on kyllä niin hieno vehje ja automatiikka, ettei tämän tytön älyllinen kapasiteetti riitä sitä käyttämään. Ajattelin jopa astua askeleen taakse ja molemmille sivuille, jos kahvi alkaisi tippua liiketunnistimen avulla. Menin kuitenkin kysäisemään automaatin toiminnasta tarjoilijalta, joka kertoi, että koulutusryhmällemme kahvia on tarjolla ylemmässä kerroksessa.

Opin koulutuspäivien aikana myös sen, ettei pyörivästä ovesta kannata pyrkiä pois liian aikaisin. Siitä saa kipeän nenän. Töihin mennessäni työtoverini saattavat kuvitella vaikka mitä tapahtuneen. En tiedä, meneekö selitys pyörivästä ovesta sellaisenaan läpi tai tuleeko asia jotenkin ymmärrettyä väärin. Saatan saada muistutuksen, ettei kivunhoidon koulutusta olisi tarvinnut niin kirjaimellisesti ottaa, käytännön kautta.

Totta puhuen jälkiä ei jäänyt...Muuta kuin pari sieraimen kuvaa rakennuksen hienoon lasipintaan.

Ihanaa huomista ystävänpäivää! Muistakaa rakkaitanne!

 

Lisää

Maanantain mietteitä

Tänään aamuni ei alkanut aamukahvia nautiskellen, koska kahvinkeittimeni sanoi sopimuksensa irti. Aamuteetä siemaillessani mietiskelin, kuinka joitain asioita alkaa arvostamaan ihan toisella tavalla menetyksen myötä.

Samalla tavalla asiat ovat ihmistenkin kohdalla. Kuolemantapauksen jälkeen useimmiten menehtynyttä muistellaan suurena persoonana. Esiin nousevat hänen saavutuksensa elinaikanaan, kuinka hieno ja mukava ihminen hän oli. Suru ja kaipaus on suunnaton sellaisiltakin tahoilta, jotka eivät juurikaan olleet tekemisissä menehtyneen kanssa viimeisten elinvuosien aikana. Ei kai siinä mitään pahaa ole, mutta itse olen "allerginen" sellaiselle kuoleman jälkeiselle "hypetykselle". Olisi tärkeää ihmisen vielä eläessä aina välillä palauttaa mieliin itselle tärkeän ihmisen ainutlaatuisuus ja kertoa se ääneen.

Meistä jokainen kuolee joskus. Siinä vaiheessa, kun minusta aika jättää, toivoisin, että minua aidosti surevat surisivat surunsa jatkaen elämäänsä eteenpäin. Hienointa olisi, jos osaisivat iloiten muistella, että olen ollut olemassa. Surullista tietenkin on, jos kukaan ei jää kaipaamaan. Yksinäisiä ihmisiä on paljon.

Poistin viikko sitten facebook- ja instagram-tilini. Pikemminkin laitoin tilini tauolle. Asia tuntui itselleni pieneltä kuolemalta, koska etenkin facebook on kuulunut elämääni jo vuosien ajan. Halusin kokeilla, millaista on elää ilman somemaailmaa ja muuttuuko elämäni jotenkin paremmaksi ilman sitä.

Tauon aikana elämä on soljunut eteenpäin tavalliseen tapaan. Yksikään ihminen ei ole kaivannut minua, enkä itsekään ole juurikaan kokenut kaipauksen tunteita. Alkuun on ollut vaikeaa olla "hiplaamatta" puhelinta esimerkiksi töissä kahvi- ja ruokatauoilla, mutta yhä enemmän ja enemmän puhelin on alkanut pysyä poissa käsistä. 

Lyhyen kokemuksen perusteella elämäni ei ole juurikaan muuttunut. Tällä hetkellä tuntuu kuitenkin siltä, että en ainakaan lähiaikoina aio ottaa tilejä uudelleen käyttöön.

Huhtikuun alussa lähden viikoksi Lappiin lomailemaan. Silloin voi tuntua vaikealta, koska kauniiden maisemakuvien postaaminen somekanaville on ollut mukavaa puuhaa.

Olen alkanut kuunnella taas enemmän musiikkia. Nukkumaan käydessä kauniin ja rauhallisen musiikin kuuntelu vaivuttaa uneen mukavasti ja usein heräänkin aamuyöllä musiikin soidessa vielä korvissani. Musiikilla on monia vaikutuksia. Päänsärkykohtauksen "iskiessä" kuuntelen rentouttavaa musiikkia ja ainakin minun kohdallani kiputuntemukset lievittyvät hyvin. Kun olen surullinen, kuuntelen kaunista musiikkia. Ns. Normaalissa mielentilassa kuuntelen vähän kaikkea.

Toissa iltana olisin halunnut laulaa karaokea. Kerrostalossa asuessa olisi ollut hankalaa laulaa muita asukkaita häiritsemättä. Olisi ollut mukavaa olla jossain pienessä mökissä metsän keskellä itsekseen ja laulaa sydämensä kyllyydestä koko pitkä yö. Kaikki olisi käynyt ja Säkkijärven polkankin olisin rallatellut läpi.

Kesäillan valssia olen kuunnellut muutaman kerran parin viimeisen päivän aikana. Vuosia sitten eräässä naiskuorossa laulaessani kyseinen kappale kuului konserttiohjelmistoomme. Kappale oli vaikea harjoitella, mutta siitä tuli hieno ja sitä oli ihana laulaa. Kappale on minulle rakas.

Musiikkia kuunnellessani löysin Petri Laaksosen albumin "In memoriam -Elät aina minussa". Petri Laaksonen on tehnyt tuon albumin äitinsä ja veljensä menehdyttyä. Samalla hän on työstänyt ja käynyt läpi omaa suruaan. Kappaleet ovat kauniita ja koskettavia, syvälle pureutuvia. Albumin kappaleiden kuunteleminen on varmasti tuonut lohtua muillekin läheisensä menettäneille ihmisille.

Palatakseni rikki menneeseen kahvinkeittimeeni, kävin ostamassa uuden. Olen unelmoinut vaaleanpunaisesta moccamasterista. Koska se on hyvin kallis, päädyin halvempaan Electroluxin keittimeen.

Mukavaa alkanutta viikkoa!

 

 

 

Lisää